Bigos z cukinią
- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg wędliny ( kiełbasa, baleron)
- 30-40 dag mięsa wieprzowego
- 2 łyżki smalcu
- 2 dag suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 8-10 szt angielskiego ziela
- 2 ziarna jałowca
- 0,3 szklanki porto
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 mała cukinia żółta
- kawałek papryczki chili
- przyprawa do bigosu
- pieprz
Naleśniki nadziane musem czekoladowym i bananami
- mleko- 250 ml,
- mąka- 100 g,
- jajko- 1 szt.,
- cukier- 4 łyżki,
- szczypta soli,
- masło klarowane- 2 łyżki,
- czekolada mleczna- 40 g,
- kremówka- 75 g,
- banan- 2 szt.,
- sok z cytryny,
- kakao- do posypania
Pierogi z pęczakiem i śliwką kalifornijską
- Farsz:
- 100 g pęczaku
- 100 g suszonych śliwekkalifornijskich
- 120 g bryndzy
- łyżka drobno siekanego świeżego tymianku
- Dodatkowo:
- 3 łyżki masła, do roztopienia i polania pierogów
- 4 śliwki kalifornijskie do dekoracji
- kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji
Kurczak teriyaki
Domowe hamburgery
- 3 bułki,
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżki bułki tartej,
- 1 cebula czerwona,
- 3 ogórki konserwowe,
- 2 pomidory,
- 6 liści sałaty masłowej,
- 5 łyżek majonezu,
- 5 łyżek keczupu łagodnego,
- sól i pieprz do
Kotlety po mediolańsku
Składniki:
- 500g schabu wieprzowego bez kości,
- 2 marchewki,
- 200g selera naciowego,
- 3 cebule,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 850ml domowego bulionu drobiowego,
- 50ml białego wina,
- 50ml czerwonego wytrawnego wina,
- ząbek czosnku,
- 1/4 pęczka natki pietruszki,
- 200g ryżu długoziarnistego,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki mąki,
- 3 liście laurowe,
- tymianek,
- rozmaryn.